Guy Ngan: Windermere Apartments, 1975

Artist: Guy Ngan
Title: Untitled
Medium: Aluminium, light fittings
Dimensions: H970 x W2480 x D200mm
Date: 1975
Original location: Windermere Apartments Foyer, 6 The Promenade, Takapuna, Tāmaki Makaurau Auckland
Architect: TBC
Current location: In situ
Heritage status: No known protection


Ngan’s wall sculpture for Takapuna’s Windermere Apartments was perfectly designed to fit in harmony with the apartment’s sleek modern interior. Fully functional, it is an exceptional example of Ngan’s technique of creating wall sculptures with built-in lighting.

The work features five lake-like holes, perhaps a reference to the apartment’s name (Windermere is one of several lakes in England’s Lake District National Park) and the proximity of the apartment building to Lake Pupuke: a renowned geographic feature of the area.

Guy Ngan: Newton Post Office (mural), 1973

Artist: Guy Ngan
Title: Newton Post Office Mural
Medium: Aluminium panels (41 pieces) with built-in lighting
Dimensions: H2900mm x W7250mm
Date: 1973
Original location: Newton Post Office, 300 Karangahape Rd, Newton, Tāmaki Makaurau Auckland
Architect: Mark-Brown Fairhead & Sang, commissioned by Ministry of Works & Development
Current location: Collection of Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki
Heritage status: Collection of Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki [Accession no. 2005/3.1-41]


In the Sixties and Seventies Guy Ngan was a public art insider, an artist working with architectural practices and the Ministry of Works. A Wellingtonian, he designed many pieces for buildings in the capital, including a large tapestry in the Beehive. In a period of expansionist “think big” government spending, his public work was caught up in a bureaucratisation of modernist precepts and forms.

Ngan’s mural was made for Auckland’s Karangahape Road Post Office, commissioned by the Ministry of Works and designed by architects Mark-Brown Fairhead and Sang. 3 metres tall and 7 metres wide, it is made of interlocking cast aluminium panels arranged in a 4 by 10 grid. The work was constructed using a novel “lost polystyrene” process. The panels were initially carved from expanded polystyrene – the ubiquitous lightweight packing material. Aluminum was then poured into moulds encasing the carvings, vapourising them in a noxious puff. The fine porous texture of the sawn and sanded polystyrene remains visible on the mural’s soft grey surface. In a fascinating doubling of materials, the light, fragile and disposable polystyrene is replaced by silvery aluminium. Aluminium itself is a paradigmatic modern metal; displayed in ingots next to the Crown Jewels in the Paris Exhibition of 1855 and not producible in commercial quantities till 1886. Its lightness and strength made it a post-war stalwart of the aerospace industry. Ngan’s first use of Aluminium was in a mural for the Invercargill Centenary in 1971. Comalco, the artwork’s commissioner, operate New Zealand’s only Aluminium smelter at Tiwai Point in Southland. The smelter began operations that same year.

Depicting postal and telegraphic communication, the Post Office Mural’s semi-abstraction typifies modernist-inspired public art of the period. From the left, wavy lines emanating from a postmark bearing the words “Newton 1973” in Eurostyle font (favourite of late modernist architects everywhere) diverge into what could read as roads or telephone lines. The lines snake through a cluster of lozenge forms – houses, stylised letters or perhaps packets of information – before shooting out beyond the abstracted conurbation.

Near the centre of the mural, a broad strip of parallel lines moving from the top swoops down over an inbuilt light, before merging with a narrower horizontal band and another broad strip from the bottom of the mural. The converging sweep of lines then encircle a domed light, forming a motif that is part stylised koru, part motorway interchange.

The sinuous lines cutting between the clustered hollow lozenge forms recall a feature of the Newton landscape under construction at the same time as the Post Office building – the sweeping camber of ‘spaghetti junction’, Auckland’s most vexed piece of roading. Contemporary aerial views show the new motorway interchange cutting through the old central suburbs in just the way the sweeping lines zoom through the mural’s clustered forms, before trailing off into the aluminium countryside. To extend the reading of the mural in terms of this very new and dominant feature of the local landscape, the vertical band which loops over the first inbuilt light could be seen as referencing the Karagahape motorway overbridge. Just a block down the road from the Post Office, the bridge was constructed as part of the same major roading development (and also under the auspices of the Ministry of Works).

The mural evokes a sense of movement, while its abstraction allows a multiple reading of its moving, sweeping lines: as roads, as phone cables and as lines of flow. In its evocation of two modes of communication — post and telegraphy — the mural works at the cusp of the twentieth century’s major communicational shift – from object transfer to information transfer, from physical to electronic information.

Ngan’s mural was positioned in the building’s street level public area, filling an entire curtain wall. It was lit from above by spotlights in orange plastic dome fittings and skirted at its base by heavy-duty black plastic; the two lights built into the surface added focal illumination. The mural was decommissioned when the building was remodeled following the Post Office’s Rogernomic restructuring and the subsequent subleasing of parts of the building in the late 1980s. It remained in basement storage for a decade, only resurfacing in 1999 when I included it in my Artspace show, Nostalgia for the Future. Artspace is situated on the first floor of the Post Office building, so it seemed a highly appropriate context for a work designed in conjunction with the building’s construction.

In the 1970s a critic condemned the Post Office Mural as depthless décor, but today Ngan’s futuristic artwork seems stylish and dynamic, a social artefact representing a free-spending, infrastructure-happy governmental culture.

– Stella Brennan

Read this essay, and see more of Stella Brennan’s work at http://stella.net.nz

Guy Ngan: Automobile Association House, 1971

Artist: Guy Ngan
Title: Unknown
Medium: Aluminium relief with integrated lighting system
Dimensions: Approx. 14.63m (48ft) in length and 46.45m² (500ft²) in area. Exact dimensions unknown
Date: 1971
Original location: Automobile Association House, 164-166 Willis St, Te Aro, Te Whanganui-a-Tara Wellington
Architect: TBC
Current location: Unknown
Heritage status: TBC


Cast locally by T & E Foundries, Ngan’s wall sculpture for Automobile Association House was 48ft (14.63m) long, weighed around 1000lbs (453.6kg), and was backlit at night by concealed lighting. The connected circles symbolised mechanised wheels, while the linear patterns portrayed a roading system. One passerby commented, “I don’t like modern art but that looks like bits of car parts.”

In April 2000 Ngan noted that the work had been “mutilated”, possibly as it had been cut down to accommodate a verandah which had been added to the facade of the building.

The current whereabouts of this work is unknown.